Sommaren är en tid då tankar om skilsmässa kan komma.

Efter sommaren kommer skilsmässan..?

Att få tid att prata ordentligt med varande är såklart oftast av godo. Men till slut har kanske bråken blivit fler än utflykterna, skriken högre än sommarpratet i strandradion och tankar om skilsmässa kan komma.

Under sommarledigheten kommer solen, grillen och egentid med familjen, långa samtal på uteservering och ljumma nakenbad i sommarnatten. Frid och fröjd och samtliga sinnen får vila. Efter semestern kan vi komma tillbaka till arbetet fritt sinne och gott om energi för att ta tag i höstens utmaningar.

Så här tänker vi i många fall att det ska bli. Önskan och förväntan om att det ska bli som på film kan bli så stor att när verkligheten blir något helt annat blir fallet desto längre och hårdare.

Tackla förväntningarna

Att oktober är en av de vanligaste månaderna för par att ansöka om skilsmässa i Sverige har mycket med förväntningar att göra. När schemat plötsligt blir tomt och spontant skapas även utrymme för att ta upp problem och skav. Skav som kanske har legat och grott under längre tid i och med att en har arbetat på olika håll under hela våren.

Att få tid att prata ordentligt med varande är såklart oftast av godo, men till slut har kanske bråken blivit fler än utflykterna, skriken högre än sommarpratet i strandradion och du umgås hellre med din telefon eller pocketbok än din partner för att undvika tjafs. Och för vissa blir semestern en bekräftelse på att det helt enkelt inte funkar längre.

Såklart skiljer vi oss inte enbart för att sommaren har kommit. Skilsmässor blir för många ett faktum när problemen upplevs så många och svåra att en inte ser en framtid med sin partner längre. För många är skilsmässan det ultimata misslyckandet, men ska vi undvika skilsmässor till varje pris? Mitt svar är kort och gott: nej.

Skilsmässa behöver inte vara ett nederlag

Vi är lär oss tidigt att skilsmässor är en form av nederlag, men vi kan också välja att se skilsmässor som ett hopp om kärleken och framtiden, en önskan att inte vara i en relation som inte uppfyller ens önskningar om hur en vill ha sitt kärleksförhållande.

I dag är vi lyckligtvis inte tvingade att stanna kvar i äktenskapet om kärleken tagit slut eller om konflikterna stjäl allt syre. Men det är också ett av de svåraste besluten vi kan ta. Hur ska vi göra för att hitta tillbaka till varandra? Är skilsmässa bästa vägen? Hur gör vi i så fall för att skilsmässan ska bli så bra som möjligt, särskilt om vi har barn?

Kanske behöver ni hjälp?

Ofta är det lättare att reda ut den här typen av knutar tillsammans med en utomstående. Tillsammans kan vi synliggöra vilka mönster som är destruktiva i relationen och hitta mer konstruktiva sätt att hantera relationen. Känner du att du, ensam eller tillsammans med din partner, skulle behöva ses för samtal och rådgivning kan du kontakta mig så ordnar vi en tid som passar alla.

Tre konkreta tips

Till sist bjuder jag på tre konkreta tips för att vårda relationen under semestern:

– Prata redan innan om hur ni vill ha det på semestern. Inte bara vilka aktiviteter ni vill göra utan också hur ni vill vara mot varandra.

– Inför små handlingar av intimitet i vardagen. En klapp på överarmen, en puss på kinden eller en komplimang tar inte mycket energi. Men en sådan sak kan göra underverk för en relation där många av dessa mikrohandlingar börjat sina.

– Innan du reagerar i affekt, undersök begreppet HALT. Beror din känsla på att du är Hungrig, Arg, Ledsen (för något annat) eller Trött? I så fall kan det vara bättre att vänta med att ta upp problem tills HALT-känslorna har undanröjts.