Sexualundervisning för klimatets skull – Sexolog Kalle Norwald

Sexualkunskap för klimatets skull

Det har knappast undgått någon av mina följare hur mycket jag brinner för sexualfrågor och hur viktigt jag tycker att det är för människors välmående och hälsa. Men ibland behöver vi alla ta ett steg tillbaka och se den stora bilden.

Vi står inför vår tids absolut största utmaning just nu, som människor, som folk och som invånare på jorden. Vår planet blir varmare och varmare, skogar brinner, glaciärer smälter och att ens tänka på vilka konsekvenser det kommer få för oss människor gör mig helt matt och närmast apatisk.

Så varför i hela friden ska jag stå och mässa om hur folk ligger med varandra när hela mänskligheten är i fara?

Familjeplanering viktigare än solpaneler

Jag fick en del av mitt svar när jag (via tips från etc.se) såg ett TED-talk av Chad Frischmann, strateg på något som kallas “Project Drawdown”. Projektet är en sammanställning av en otrolig mängd data och som visar vilka reella åtgärder vi människor kan göra som har absolut störst inverkan på klimatet och som kan återställa mängden växthusgaser i atmosfären till rimliga nivåer.

Project Drawdown har gjort en topplista på effektiva insatser, och många punkter på den listan förvånar mig. Exempelvis handlar bara 5 av de 20 effektivaste åtgärderna för klimatet om energi och elektricitet, och den enskilda åtgärden med mest påverkan på uppvärmningen har att göra med utsläpp från luftkonditionering.

Men det som slog upp mina ögon rejält, och som fick mig att känna mig extra stolt över att arbeta i sexologins tjänst, var punkt 6: “Utbilda flickor” och 7: “Familjeplanering”.

“By providing men and women the right to choose when, how and if to raise a family through reproductive health clinics and education, access to contraception and freedom devoid of persecution can reduce the estimated global population by 2050. That reduced population means reduced demand for electricity, food, travel, buildings and all other resources.”
– Chad Frischmann

Att utbilda flickor och att möjliggöra familjeplanering för världens befolkning är alltså enligt Project Drawdowns beräkningar de initiativ som tillsammans har absolut störst inverkan i arbetet med att motverka klimatförändringarna.

120 miljarder ton

Ja, växtbaserad kost, färre flygresor och fler vindkraftverk är allihop åtgärder som är en del av lösningen, och i det läge vi befinner oss i nu behöver vi dra så många strån till stacken som det bara går. Men att se att globala initiativ för jämställdhet och sexuell upplysning kan minska atmosfärens växthusgaser med i runda slängar 120 miljarder ton – det gör mig både stolt över mitt yrke och hoppfull inför framtiden.

Sexualundervisning för klimatets skull – Sexolog Kalle Norwald
Utdrag från Chad Frischmanns TED-talk.

Och vid närmare eftertanke är det inte så svårt att förstå. Att möjliggöra familjeplanering för världens befolkning leder såklart till färre oönskade barn och med det färre munnar att mätta (och självklart även mindre ohälsa). Att få fler flickor i utbildning leder till jämställdhet och kunskap om familjeplanering, men i det långa loppet också bättre skördar, ekonomisk tillväxt och en enorm innovationskraft.

Dags att skrida till verket

Med det sagt är detta ingen enkel nöt att knäcka. Konservativa krafter och religiösa samfunds inverkan gör varje dag motstånd mot människors rätt att själva bestämma om och när de ska sätta nya barn till världen. Kampen om rätten till abort och tillgång till preventivmedel fortgår och verkar inte ta slut i första taget.

Det är ett enormt jobb som ligger för våra fötter, med med dessa siffror når de ännu en dimension. Den mänskliga rättigheten till ett hälsosamt sexualliv och att själv bestämma över sin kropp är inte bara en vinst för individen och familjen – det gagnar hela planeten.

Chad Frischmann - Sexolog Kalle Norwald
Chad Frischmanns TED talk.

Se Chad Frischmanns TED talk här och hör av dig om du vill höra mer om vikten av sexualkunskap.