Hoppa till innehåll

Utbildning och handledning

Föreläsningar, handledning och workshops

En stor del av min verksamhet går ut på att utbilda människor som jobbar med att möta andra människor. Hur kan vi väva in patientens sexualitet i vårdmötet, eller hur skapar vi en välkomnande arbetsplats för alla grupper i samhället? Vad är normer och hur påverkar de vårt liv?

Jag reser över hela landet, men kan också ordna digitala möten, allt efter era behov och önskemål.

Exempel på utbildningar

Att ha en grundläggande kunskap om hbtq, hur personer som definierar sig inom hbtq-spektrat mår och hur vi bäst bemöter en människa för att den ska känna sig trygg, säker och respekterad gör mötet med alla människor bättre. Det är kort sagt både nödvändigt och samhällsnyttigt att ha kunskap om hbtq-begreppet. 

Läs mer

Teman som väcker känslor är många gånger svåra att arbeta med, och pornografi är ett av de ämnen jag föreläser om som väcker flest och starkast känslor.

Det är viktigt att vara medveten om egna tankar och känslor kring porr samtidigt som en har insikt i forskningsläget. Och det kan jag bidra med.

Sex är privat och intimt, och ingenting vi pratar vitt och brett om. Men kanske skulle det inte skada att prata lite mer om det. 

Du behöver inte gå en lång utbildning för att ha sexologiska samtal. Jag hjälper dig eller er arbetsgrupp att utvidga verktygslådan för att möta personer i ditt arbete, våga fråga och få insikt i vilka insatser ni eller andra kan göra för att öka livskvalitén hos den eller de ni har framför er. 

Sverige har haft obligatorisk sexualundervisning sedan 1955, som första landet i världen! Den har dock på nationell nivå mycket att önska, och det var just inom sexualundervisning som jag startade min sexologkarriär.

Jag kan hjälpa er att inkludera sexualundervisningen i de flesta (och de mest oväntade) skolämnena och även guida er i hur vi bäst möter ungdomarna direkt. 

I det psykoterapeutiska samtalet finns det oftast plats för livets alla möjliga vinklar och vrår. Men ett tema som kan vara svårt att närma sig även för den mest rutinerade psykoterapeuten är just sex. Antingen för att det är ett svårt tema att ta upp, eller för att vi helt enkelt inte tänker på att sexlivet kan vara en viktig aspekt i helhetsbilden.

Jag hjälper er med enkla nycklar för att öppna upp samtal om sex. Med min sexologiska utbildning, kombinerat med min erfarenhet som terapeut, ger jag er tips och tricks att inkludera sexologiska teman i psykoterapin. 

Vi är marinerade i normer från första stund vi tar vårt första andetag (egentligen redan vid befruktningen…), vissa bättre och andra sämre för oss.

Det är inte konstigt att vi blir normativa då och då, men första steget är att bli medveten om det! Det ska jag hjälpa er med genom den vinnande kombinationen forskning, samtal och en gnutta humor. 

Något av det svåraste en människa kan vara med om är också något av det svåraste att prata om. Många i vårt samhälle har erfarenhet av sexuella övergrepp och behöver vård och stöd men vet inte var. Vård för dem av oss som har dessa erfarenheter, nära eller långt bort i tiden, är en bristvara i Sverige.

Jag står till tjänst att lära ut vad en kan göra när en får en svår berättelse i knät, hur sexualiteten kan komma att påverkas samt erfarenheter från att vara projektledare för den psykosociala uppföljningen på Akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset i Stockholm.

Sexologisk handledning

Med min specialistkompetens som sexologisk rådgivare erbjuder jag handledning till yrkesgrupper exempelvis inom ungdomsmottagning, primärvård och kommunala verksamheter, eller andra som möter sexologiska frågeställningar i sin vardag.

Vad behöver just du?

Här ovan listar jag ett urval av föreläsningar och workshops som jag har hållit tidigare. Men om du har andra önskemål på upplägg eller tema så är jag helt öppen för nya idéer!

Längderna på mina föreläsningar varierar från en timme till heldagar – eller ännu längre om ni så önskar. 

Kort och gott så skräddarsyr jag mitt upplägg efter era behov och önskemål, allt för att ni ska få en så lärorik och fin upplevelse som möjligt.

Kontakta mig

Om mig

Jag heter Kalle Norwald och jag är auktoriserad socionom med grundläggande utbildning i psykoterapi och är auktoriserad som specialist i sexologisk rådgivning (NACS).

Jag erbjuder föreläsningar, konsultuppdrag, sexologisk handledning och workshops med inriktning mot sexologi ur en mängd olika perspektiv, men också psykoterapi, samtal och rådgivning för privatpersoner. Jag har min bas i Stockholm, men tar uppdrag i hela landet.

Sociala medier