Många har svårt att sätta ord på sina upplevelser kring sex och sexualitet. Det är egentligen inte så konstigt. Sex är oftast inget vi pratar om med vem som helst, hur som helst och när som helst. En sexolog kan hjälpa till.
”Hej, jag heter Kalle, jag arbetar som sexolog och terapeut”
När jag berättar vad jag jobbar med väcker det olika reaktioner hos de jag pratar med. Alltifrån människor som genast börjar ställa intima frågor om sitt eget eller till och med mitt sexliv, till folk som (och detta har faktiskt hänt) vänder på klacken och går därifrån. Och många har en skev bild av vad en sexolog sysslar med. ”Har du sex med dina klienter?!”, ”Det måste vara väldigt pinsamt att höra om sånt där?” eller formuleringar som börjar med ”jag har en kompis som….” hör inte till ovanligheterna.
Jag tänkte således reda ut begreppen lite. Vad gör en sexolog?
En sexolog är expert på människans sexualiteter
En sexolog är kort sagt expert på människans sexualiteter, och eftersom sexolog inte finns som grundprofession har sexologen alltid en annan utbildning i bagaget. Det kan vara en sjuksköterska, läkare, barnmorska, psykolog, folkhälsovetare eller socionom, som jag själv. Jag har en socionomutbildning toppad med en masterutbildning i sexologi vid Malmö högskola plus en grundläggande utbildning i psykoterapi.
Sexolog är inte en skyddad titel som till exempel läkare eller psykolog. Vem som helst kan alltså kalla sig för sexolog i praktiken, men många av oss som kallar oss sexologer är välutbildade. Mitt råd är dock att säkerställa att den sexolog ni eventuellt tar kontakt med arbetar utifrån vetenskap och inte eget tyckande eller moral.
En sexolog hjälper till att sätta ord på svåra saker
Anledningarna att söka hjälp hos en sexolog kan vara många, men den gemensamma nämnaren är att en på ett eller annat sätt inte är nöjd med hur den lever ut sin sexualitet. Vanliga frågeställningar är upplevd låg/hög lust, svårigheter att kommunicera och/eller svårigheter att identifiera sig sexuellt.
Många har svårt att sätta ord på sina upplevelser kring sex och sexualitet. Det är egentligen inte så konstigt. Sex är oftast inget vi pratar om med vem som helst, hur som helst och när som helst. Vi kommer inte ifrån att sex för många är en privat sak som sällan diskuteras, kanske speciellt när det inte fungerar som önskat.
Det första samtalet kan kännas motigt och kanske till och med pinsamt och obehagligt, att öppna sig kring något som en inte innan pratat om. Till att börja med brukar jag vilja definiera vad vi ens menar när vi pratar om ”sex”. Det finns nämligen oändligt många definitioner av begreppet och det är viktigt att se vad som gäller för just de jag har framför mig. Är sex att onanera tillsammans med andra? Är det att chatta över nätet? Penetration? Roligt? Läskigt? Tillsammans hittar jag vi ett gemensamt språk som ofta gör att sexualiteterna kan få plats att utvecklas och blir lustfyllda vid avslutad kontakt.
En sexolog kartlägger hela livet
Det är förstås viktigt i det perspektiv att samtalet behöver anpassas utifrån just den definition som den hjälpsökande har. Det är en bra övning för att utforska om det finns fler perspektiv av sex som en inte har funderat över. Sexualitet är också en del människan som påverkas av många andra faktorer. Därför är det viktigt att tillsammans se hur övriga livet ser ut som kanske inte vid första anblick berör sexualiteten, såsom familj, arbete, intressen och historia.
Så nej, jag har varken sex med mina klienter eller tycker att det är pinsamt att prata om sex. Att sätta sig i ett sexologiskt samtal är tvärtom ofta en spännande resa. Kanske börjar det med en sviktande erektion, men där samtalet leder till frågor om självkänsla, familj, arbete och uppväxt.
Har du frågor kring sexologisk rådgivning är det fritt fram att höra av sig till mig. För en sak är säker, vi alla har rätt att må bra i vår sexualitet!
Boka tid
[contact-form-7 id=”327″ title=”Kontaktformulär 1″]