Hoppa till innehåll

Sexologi är världens viktigaste ämne

Vad är det som gör att jag har valt att specialisera mig inom ämnet sexologi? Sex är väl något intimt mellan två människor som älskar varandra och inget som behöver analyseras, forskas och grävas i.

Redan i den ganska vanliga meningen tycker jag att vi hittar en massa intressanta aspekter på människans sexualitet. Sex är absolut något intimt, men måste absolut inte vara mellan just två människor. De allra flesta har också sex ensamma, och många väljer också att ha sex med fler än en partner samtidigt eller parallellt.

Du behöver heller inte älska personen du har sex med, och du behöver heller inte ha sex med personen du älskar. Och vad hade hänt om mina föregångare inte hade analyserat, forskat och grävt i hur sexualiteten påverkar oss människor? Då hade vi varken haft preventivmedel, hbtq-rättigheter eller samtyckeslag… Eller just ja, vi har ingen samtyckeslag än – så otroligt gammeldags och konstigt.

Basalt behov som är svårt att prata om

Ämnet sex har genom historien tystats ned och tabubelagts och att ha sex i något annat syfte än barnalstrande har varit syndigt och fult, och än idag sker en utbredd moralisering kring normbrytande sexuella uttryck. Såklart påverkar det vårt mående och hälsa, och från att jag i högstadiet valde att göra ett arbete om kondomen har detta hysch-hyschade ämne fascinerat mig.

Sexualiteten påverkar och berör oss på en hel massa olika sätt genom livet och är ett basalt behov för de allra flesta. Trots det är det knappast lika lätt att prata om som andra behov, som till exempel mat. Ändå finns det förvånande få ”kokböcker” för ett hälsosamt sexliv.

Sexologi inkluderar hela livet

Självklart tycker alla att just deras ämnesområde och specialitet är världens viktigaste ämne. Men jag tycker mig ha mycket på fötterna när jag sticker ut hakan och säger att just sexologi bör ha förstaplatsen. Kort beskrivet är sexologi kunskapen om människans sexualitet, men i den gömmer sig en hel massa undergenrer. Biologi, juridik, politik, sociologi och kultur för att nämna några.

Just därför tycker jag att sexologi är världens viktigaste ämne  – det inkluderar hela livet, för individer, grupper och hela samhället. Inget kan vara mer intressant än det.